Solliciteer bij Go4Jobs

Uw sollicitatie komt rechtstreeks bij deze werkgever terecht.
Uw gegevens worden nooit gebruikt om door te geven aan derden.

Bestand uploaden

1. Gooi je weinige ervaring in de strijd  


Dat je nog nooit een ‘echte’ job hebt gehad, betekent niet dat je de voorbije jaren geen relevante competenties hebt verworven. Van stages over studentenjobs tot vrijwilligerswerk: je hebt er ongetwijfeld waardevolle vaardigheden opgedaan. Vermeld deze dan ook op je cv. 
Als vrijwilliger in de jeugdvereniging leerde je bijvoorbeeld samenwerken met verschillende persoonlijkheden en verantwoordelijkheid opnemen. Dankzij je eindwerk kreeg je misschien organisatieskills onder de knie. Zo kan je de weinige ervaring die je hebt telkens koppelen aan essentiële competenties.


2.    Maak van je zwaktes je sterktes


 “Wat zijn je zwakke punten?” Het is één van de meestgestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek, maar toch blijft het voor velen een valkuil. Nochtans ligt hier een kans om te scoren. Je kan namelijk je ‘zwaktes’ omzetten in sterktes. Solliciteer je bijvoorbeeld bij een boekhoudkantoor, kan je als negatieve eigenschap vermelden dat je vrienden je een pietje-precies vinden. Iemand die steeds alles correct wil uitleggen en uitvoeren is misschien niet altijd aangenaam gezelschap, maar het is wel een onmisbare eigenschap voor een boekhouder. Kies uiteraard geen zwakte die essentieel is voor de job waarvoor je solliciteert. Geen affiniteit hebben met computers is een absolute no-go als je een job als IT’er wil binnenhalen. 


3.    Een goede voorbereiding is het halve werk 


Hoe een sollicitatiegesprek zal verlopen, kan je nooit helemaal voorspellen. Toch heb je enkele zaken wel in de hand, zoals de voorbereiding. Die begint bij een overzichtelijk cv en een goed geschreven motivatiebrief. Die vormen het beste toegangsticket tot een eerste gesprek. Verstuur dus zeker geen standaardmotivatiebrief die je van het internet hebt geplukt. Je potentiële werkgever ergert zich er blauw aan en je laat een verschrikkelijke eerste indruk na. Schrijf daarom een motivatiebrief op maat van de vacature. Waarom spreekt precies deze functie je aan? En waarom ben jij de perfecte kandidaat? 

Als je uitgenodigd wordt voor een gesprek, begint het tweede deel van de voorbereiding. Zorg ervoor dat je weet wat er te weten valt over het bedrijf waar je solliciteert: wat zijn de activiteiten, wie vormt het kader, wat zijn de waarden en de missie? Een werkgever wil namelijk horen waarom je hier en niet bij de concurrentie wilt werken.


4.    Compenseer weinig ervaring met passie 


Wat ontbreekt aan ervaring, maak je goed met passie en enthousiasme. Een gebrek aan expertise hoeft geen obstakel te zijn, als je maar gedrevenheid en vooral leergierigheid toont. Kennis kan je bijschaven, werkmentaliteit niet. Prijs jezelf dus tijdens een sollicitatiegesprek aan, zonder te overdrijven. Je kan perfect zelfzeker en tegelijkertijd bescheiden zijn. Wie daarin slaagt, zet een belangrijke stap richting een nieuwe job. 

Lees meer